Snel en betaalbaar:
Sedumtapijt met Sedummatten en Sedumtapijt Light pakket
Het grote verschil met Sedumcassettes is dat u hier alle lagen in het systeem los aangeleverd krijgt en dit ook op elkaar moet aanbrengen. Dus eerst de beschermlaag, dan de drainagelaag, dan het substraat en vervolgens de Sedummatten. Hierdoor moet u vaker de trap op en af en heeft u meer handelingen te verrichten dan bij de Sedumcassettes. Het beeld is uiteindelijk hetzelfde. Heeft u veel maatwerk, passnijden door daklichten, een rond dak, veel hoeken etc. dan is dit systeem makkelijker om op maat te maken dan bij Sedumcassetes.
Bij het Sedumtapijt Light pakket zal er minder substraat (1 zak per m2) aangebracht moeten worden, hierdoor is het systeem goedkoper en lichter maar houd ook minder water vast. Het groendak kan eerder mos groei krijgen en er rood uitzien. Vandaar de naam Sedumtapijt Light pakket.
Sedumtapijt na uitrollen
Sedumtapijt in bloei
Nog sneller, eenvoudiger maar duurder:
Sedumcassettes/Sedumcassette Light , klik en klaar
Het is super simpel, 3 handelingen: beschermfolie uitleggen, sedumcassettes legggen en dan het grind rondom aanvullen. Eenvoudig en super snel. Het is wel wat dikker en zwaarder dan de andere systemen. Een dakrand van > 10 cm hoog is toch wel het beste. Is de dakrrand lager, leg dan het grind schuin tegen de cassettes omhoog op.
Verschil Sedumcassettes en Sedumcassettes Light
De Sedumcassettes zijn dikker en zwaarder. De Sedumcassette Light is dunner en lichter. De Sedumcassettes Light zijn makkelijker te leggen, te snijden en op maat te snijden dan de Sedumcassettes. Omdat de Sedumcassettes qua productie en opkweken makkelijker gaat zijn ze iets goedkoper dan de Sedumtrays. Het eindbeeld is bij zowwel Sedumcassettes als Sedumcassettes Light hetzelfde.
Licht schuindak:
Bovenstaande systemen kunnen prima tot 5 graden (cassettes zelfs tot 10 graden helling) maar boven de 5 graden helling gaan we het anders doen, dan heeft u het Licht Hellend Dak systeem nodig. Dat is wat dikker qua opbouw, een andere type drainagelaag en sowieso met sedummatten zodat het substraat niet kan afspoelen bij regen.
Nog schuiner:
Tja, als het dak dan echt schuin is, van 15 tot 35 graden, hebben we maken met de krachten van de natuur en vooral de zwaartekracht in de vorm van afschuifkrachten. Alles wil naar beneden glijden en omdat te voorkomen bestaat dit systeem uit speciale rasters waarin het substraat komt en vervolgens daarop een sedummat. Van 35 tot 45 graden helling kan ook , maar dan is advies op maat nodig!
Wildflower/bloemenweide = Platdak met veel bloemetjes voor bijen, vlinders en extra genieten:
Bij dit systeem leveren wij Sedum (gras-kruiden) matten, deze zijn al veelal al ingezaaid* en volgroeid met naast Sedum ook verschillende soorten 1- of 2 jarige kruiden en grassen. Na 1 of 2 jaar zal het beeld wat minder fleurig worden, dit kunt u voorkomen door om de 2 jaar opnieuw in te zaaien met bloemenzaad (verkrijgbaar via tuincentra)
U kunt elk systeem zelf aanvullen met bloemen en kruiden, strooi gewoon een pakje zaad uit en kijk wat er gebeurd! Pas wel op dat het niet gaat woekeren en denk er aan dat als u eenmaal met kruiden en bloemen zaad gaat beginnen u er moeilijk weer vanaf komt. Daarnaast moet het dak meer water hebben in droge perioden!
*afhankelijk van het seizoen krijgt u er los extra zaden bij
Let op: de systemen zijn niet 'standaard' kant-en-klaar. U dient nog grind toe te voegen en e.v.t. bladvangers voor de afvoeren. Beschermdoek zit er altijd gratis bij, dit is geen waterdichte dakbedekking maar enkel ter bescherming van uw bestaande dakbedekking!