Menu

Noodzakelijk onderhoud

Alhoewel een doe-het-zelf groendak onderhoudsarm is moet u toch minimaal 2 keer per jaar even uw dak op om het te onderhouden.

Uw groendak is beloopbaar voor onderhoud, glazenwassen, schilderen e.d. Niet op permanent op te verblijven als dakterras, hiervoor kunt u beter tegels van hout of beton aanbrengen.

De volgende werkzaamheden zijn noodzakelijk:

 • Verwijderen van ongewenste onkruiden en zaailingen van bomen (2 keer per jaar)
 • Bemesten met de speciaal samengestelde meststof (1 keer per jaar, 30 gram/m2)
 • Verwijderen van onkruiden uit de grindranden
 • Schoonmaken van de hemelwaterafvoer

Onkruid!

Het onkruid zoals grassen kunt u het beste verwijderen voordat ze in bloei komen, dit om uitzaaien te voorkomen. Graspollen trekt u er handmatig uit, u zult zien dat een deel van het sedum mee gaat, dit kunt u weer terug leggen en groeit vanzelf weer vast. Onkruiden die erg vast gegroeid zijn kunt u voorzichtig met een smalle plamuurmes rondom uit stekken, niet te diep doorsteken want dan kunt u de drainagelaag beschadigen of de dakbedekking. Onkruidbestrijdingsmiddelen kan u beter niet toepassen, echter wanneer er dusdanig veel onkruid in uw groendak opkomt kunt u een biologisch middel gebruiken van Ecostyle bijvoorbeeld. Sproei enkel op het onkruid en probeer zo min mogelijk het sedum te raken.

Mos

Mos kan altijd ontstaan op een groendak, dus geen paniek. Vooral na een natte periode in het najaar of wanneer u een tijdlang (langer dan 8 maanden ) niet bemest hebt kan er mos ontstaan. Dit kunt u het beste in voorjaar bestrijden met kalk. Gebruik de helft van de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking van de kalk. Gebruik normale tuinkalk, verkrijgbaar bij tuincentra. 

Ga het mos niet bestrijden net voor de winter. De kale plekken die kunnen ontstaan van waar het mos was zullen voor de winter niet meer dichtgroeien!

Bemesten!

Een goede indicatie voor een mesttekort is het ontstaan van mos en verkleuring van de Sedum. Kalk toebrengen tegen mos is mogelijk, maar dan altijd de helft van de aangegeven hoeveelheid die op de verpakking staat uit strooien, één keer per jaar in maart/april (bijvoorkeur kalkkorrels, verkrijgbaar bij tuincentrum).

Vergeten de bemesten?

Geen probleem, wanneer u dit ontdekt voor eind augustus dan kunt u nog bemesten. Gebruik dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid! Vanaf eind september is het niet meer verstandig om te bemesten, de planten nemen nagenoeg geen meststof meer op en de rest zal afspoelen via de afvoer richting de tuin of riool. Dit is belastend voor het milieu.

Pas op met meststof!

Gaat u bemesten of kalken zorg dan dat de korrels niet op de tegels, dakkappen, lichtstraten, aluminium trim/kappen blijven liggen. Dit kan schade veroorzaken. Dus spoel het na het bemesten of kalken even schoon met water.

Droogte!

Bij extreme droge perioden in het eerste jaar na aanleg adviseren wij om toch water te geven, 1 á 2 keer per week.

Zodra uw groendak volledig is volgroeid is dit niet meer noodzakelijk. In een extreme warme periode zal uw groendak wel iets rood/bruin worden, maar zodra het weer natter wordt gaat uw sedumdak weer groeien en bloeien. Wilt u een constant groene kleur dan kunt in de zomerdag ook iets water bijgeven.

Wanneer u grassen en kruiden doorzaaid bedenk dan dat deze eerder water nodig hebben dan Sedum.

Schade aan groendak door vogels?

Met name kauwen geven schade aan groendaken. Kauwen zijn intelligente vogels en hebben precies in de gaten wat er met uw sedumdak aan de hand is. Er zitten namelijk larven van de taxuskever in de grond. Deze larven zijn een belangrijke voedingsbron voor vogels, dus daarom halen de kauwen uw dak overhoop om ze te vinden. De taxuskever, ook wel gegroefde lapsnuitkever genaamd, is een veelvoorkomende keversoort, vooral in stedelijk gebied. De larven leven van de wortels van allerlei soorten planten, waaronder taxus, maar ook kruidachtige planten met vleesachtige wortels, zoals sedum. Hierdoor komt de sedum los te liggen en wordt makkelijk overhoop gehaald door vogels, die de larven uit de grond pikken. De larven zijn bijna het hele jaar door in de bodem te vinden. Om dit probleem aan te pakken, zult u de larven moeten bestrijden. De kever zelf is mobiel en is bijna niet aan te pakken.

Larven van de taxuskever bestrijdt u het beste met behulp van nematoden. Deze in de bodem levende wormpjes parasiteren op de larven, waardoor ze afsterven. U kunt deze nematoden bestellen en toepassen vanaf half april. Het gehavende groendak zal deels weer vanzelf herstellen. De sedumplantjes die los liggen, kunnen makkelijk opnieuw wortels maken. Het strooien van een organische voeding helpt hier een handje bij. Grote kale plekken kunt u opnieuw bedekken met een stuk sedummat, plugjes of door in te zaaien. Een keer water geven tijdens droge periodes in het voorjaar bespoedigt het herstel.

 

U kunt de meststof bestellen via onze webwinkel!

 

Nog meer informatie kunt u vinden bij VEELGESTELDE VRAGEN 

Sorteer op
 • ELK VOORJAAR!

  Meststof
  Meststof

  Groendak meststof voor sedumdaken.Alleen bij Groenedaken.net verkrijgbaar, deze speciaal samengestelde langwerkende meststof, 1 keer per jaar uit strooien!

  De meststof bevat ook sporenelementen die de wortelgroei van de sedum…

  15,00
 • Budget stunt

  SEDUMSTEK pakket
  SEDUMSTEK pakket

  Prijs is vanaf en per m2. Kies de juisten prijs bij uw bestelhoeveelheid!∙ Leverbaar van half april t/m oktober, en niet boven de 25 graden!

  Groendak sedumpakket tot 5 graden helling:1 m2 bestaat uit:

  ∙ Gratis beschermdoek…

  27,50
© 2013 - 2019 Groenedaken.net | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel