-29%
Sedum meststof BioGROENDAK MESTSTOF VOOR SEDUMDAKEN.Bijzonderheden:∙ NIEUW: nu 100% biologisch en natuurlijke meststof, met kalium en gezonde bodembacteriën
∙ Vermindering van mos!
∙ 1 keer per jaar uit strooien!
∙ De meststof bevat ook…17,50 12,50-5%
Sedumtapijt pakketGroendak pakket : Sedumtapijt Bijzonderheden:∙ Tot 10 graden helling
∙ Iets zwaarder dan het Sedumtapijt Light pakket
∙ Door de dikkere opbouw zal het Sedum beter groeien en bloeien
∙ Niet geschikt voor in de schaduw
1 m2…47,50 45,00- Snel antwoord via de e-mail
Alle overige vragen:PS. wij krijgen veel vragen of een dakconstructie, overkapping etc geschikt is voor een groendak. Dit kunt u beter navragen bij een aannemer, bouwbedrijf of constructeur.
Stuur een bericht aan:…
Heeft een groendak onderhoud nodig?
Zeker, en wij leggen op deze pagina uit hoe en wat u moet doen om uw groendak in topconditie te houden!
Wij leggen de volgende zaken uit:
- Noodzakelijk onderhoud
- Onkruid
- Mos
- Bemesten
- Vergeten te bemesten
- Pas op met mesten
- Droogte
- Schade door vogels
- Kale plekken/bijzaaien met Sedumzaad
- Wildflower/Bloemenweide
Scroll naar beneden voor de uitleg!
Noodzakelijk onderhoud
Alhoewel een doe-het-zelf groendak onderhoudsarm is moet u toch minimaal 2 keer per jaar even uw dak op om het te onderhouden.
Uw groendak is beloopbaar voor onderhoud, glazenwassen, schilderen e.d. Niet op permanent op te verblijven als dakterras, hiervoor kunt u beter tegels van hout of beton aanbrengen.
De volgende werkzaamheden zijn noodzakelijk:
- Verwijderen van ongewenste onkruiden en zaailingen van bomen (2 keer per jaar)
- Bemesten met de speciaal samengestelde meststof (1 keer per jaar, ca 25-30 gram/m2)
- Verwijderen van Sedum en onkruiden uit de grindranden
- Schoonmaken van de hemelwaterafvoer
Onkruid!
Het onkruid zoals grassen kunt u het beste verwijderen voordat ze in bloei komen, dit om uitzaaien te voorkomen. Graspollen trekt u er handmatig uit, u zult zien dat een deel van het sedum mee gaat, dit kunt u weer terug leggen en groeit vanzelf weer vast. Onkruiden die erg vast gegroeid zijn kunt u voorzichtig met een smalle plamuurmes rondom uit stekken, niet te diep doorsteken want dan kunt u de drainagelaag beschadigen of de dakbedekking. Onkruidbestrijdingsmiddelen kan u beter niet toepassen, echter wanneer er dusdanig veel onkruid in uw groendak opkomt kunt u een biologisch middel gebruiken van Ecostyle bijvoorbeeld. Sproei enkel op het onkruid en probeer zo min mogelijk het sedum te raken.
Mos
Mos kan altijd ontstaan op een groendak, dus geen paniek. Vooral na een natte periode in het najaar of wanneer u een tijdlang (langer dan 8 maanden ) niet bemest hebt kan er mos ontstaan. Dit kunt u het beste in voorjaar bestrijden met kalk. Gebruik de helft van de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking van de kalk. Gebruik normale tuinkalk, verkrijgbaar bij tuincentra. Ga niet elk voorjaar kalk strooien, enkel als u 1 of meerdere jaren geen mest hebt gegeven!
Ga het mos niet bestrijden net voor de winter. De kale plekken die kunnen ontstaan van waar het mos was zullen voor de winter niet meer dichtgroeien!
Als mos de overhand neemt dan is er iets anders aan de hand. Vaak komt het dan door teveel schaduw, te veel stilstaand water (diepe plassen van meer dan 1 cm) of zelf overbemesting! Wanneer het dak alleen maar mos heeft dan moet u eerst wat aan de oorzaak doen. Daarna kunt u al het mos er uit harken, kalk strooien, een mulchlaagje van 'groentetuin-potgrond' a 1 cm uitstrooien en dan nieuwe Sedumstekjes bestellen en uitstrooien (deze kunt u bij ons via de e-mail bestellen)
Bemesten!
Een goede indicatie voor een mesttekort is het ontstaan van mos en verkleuring van de Sedum naar enkel rode bladkleuren. Kalk toebrengen tegen mos is mogelijk, maar dan altijd de helft van de aangegeven hoeveelheid die op de verpakking staat uit strooien, één keer per jaar in maart/april (bijvoorkeur kalkkorrels, verkrijgbaar bij tuincentrum).
Onze meststof heeft een hoger gehalte stikstof (18% N) waardoor Klaver etc minder kans krijgt. Bemest niet met zomaar een kunstmest, dit kan de dakbedekking en/of hemelwaterafvoeren aantasten!
Bij het Sedumtapijt Light ontstaat er eerder mos dan bij de andere systemen. Dit komt door de dunne opbouw. Wilt u minder mossen dan kunt extra bemesten (maart en nog een keer in augustus)
Vergeten te bemesten?
Geen probleem, wanneer u dit ontdekt voor eind augustus dan kunt u nog bemesten. Gebruik dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid! Vanaf eind september is het niet meer verstandig om te bemesten, de planten nemen nagenoeg geen meststof meer op en de rest zal afspoelen via de afvoer richting de tuin of riool. Dit is belastend voor het milieu.
Pas op met meststof!
Gaat u bemesten of kalken zorg dan dat de korrels niet op de tegels, dakkappen, lichtstraten, aluminium trim/kappen blijven liggen. Dit kan schade veroorzaken. Dus spoel het na het bemesten of kalken even schoon met water.
Droogte!
Bij extreme droge perioden in het eerste jaar na aanleg adviseren wij om toch water te geven, 1 á 2 keer per week.
Zodra uw groendak volledig is volgroeid is dit niet meer noodzakelijk. In een extreme warme periode zal uw groendak wel iets rood/bruin worden, maar zodra het weer natter wordt gaat uw sedumdak weer groeien en bloeien. Wilt u een constant groene kleur dan kunt in de zomerdag ook iets water bijgeven. Voor het Mos-Sedumpakket zal eerder rood en dor kleuren, dit voorkomt u door wat vaker te sproeien tijdens droge perioden.
Wanneer u grassen en kruiden doorzaaid bedenk dan dat deze eerder water nodig hebben dan Sedum.
Schade aan groendak door vogels?
Met name kauwen geven schade aan groendaken. Kauwen zijn
intelligente vogels en hebben precies in de gaten wat er met uw
sedumdak aan de hand is. Er zitten namelijk larven van de
taxuskever in de grond. Deze larven zijn een belangrijke
voedingsbron voor vogels, dus daarom halen de kauwen uw dak
overhoop om ze te vinden. De taxuskever, ook wel gegroefde
lapsnuitkever genaamd, is een veelvoorkomende keversoort, vooral in
stedelijk gebied. De larven leven van de wortels van allerlei
soorten planten, waaronder taxus, maar ook kruidachtige planten met
vleesachtige wortels, zoals sedum. Hierdoor komt de sedum los te
liggen en wordt makkelijk overhoop gehaald door vogels, die de
larven uit de grond pikken. De larven zijn bijna het hele jaar door
in de bodem te vinden. Om dit probleem aan te pakken, zult u de
larven moeten bestrijden. De kever zelf is mobiel en is bijna niet
aan te pakken.
Larven van de taxuskever bestrijdt u het beste met behulp van
nematoden. Deze in de bodem levende wormpjes parasiteren op de
larven, waardoor ze afsterven. U kunt deze nematoden bestellen en
toepassen vanaf half april. Het gehavende groendak zal deels weer
vanzelf herstellen. De sedumplantjes die los liggen, kunnen
makkelijk opnieuw wortels maken. Het strooien van een organische
voeding helpt hier een handje bij. Grote kale plekken kunt u
opnieuw bedekken met een stuk sedummat, plugjes of door in te
zaaien. Een keer water geven tijdens droge periodes in het voorjaar
bespoedigt het herstel.
Kale plekken?
Vaak heeft dit een achterliggend probleem zoals veel schaduw, stilstaan water op het dak of te weinig of te veel meststof. Meestal is het op te lossen door op de kale plekken 0,5 cm moestuinpotgrond (Welkoop/Intratuin) te strooien. Daarna het dak bemesten met 50 gram/m2 Groenedaken.net meststof en goed water geven. Na verloop van tijd groeit de Sedum weer flink en kunt u de langgerekte Sedums afknippen en in de kale stukken drukken, dit groeit vanzelf weer door!
Dorre Sedum?
Veelal worden de bladverliezende Sedums in het najaar dor en droog. In de winter zie je dan enkel nog de uitgebloeide stengels zitten wat dor aan doet. Meestal is het op te lossen door de dorre Sedum af te knippen, op de kale plekken 0,5 cm moestuinpotgrond (Welkoop/Intratuin) te strooien. Daarna het dak bemesten met 50 gram/m2 Groenedaken.net meststof en goed water geven. Na verloop van tijd groeit de Sedum weer flink en kunt u de langgerekte Sedums afknippen en in de kale stukken drukken, dit groeit vanzelf weer door!
U kunt de meststof bestellen via onze webwinkel! klik hier
Wanneer het beeld eentoning gaat worden qua soorten ligt dat vaak aan de ligging van het dak, de weersinvloeden zoals een droog voorjaar etc. Vaak kan het assortiment iets opgewaardeerd worden met het bijzaaien van Sedum zaden:
https://www.vreeken.nl/603920-sedum-mixture klik hier
Echter is dit geen garantie dat het altijd een bonte mix zal blijven op uw dak, zo is de natuur nu eenmaal, de sterkste overleven op de plekken waar ze het beste thuis horen.
Wildflower/Bloemenweide
Bij het Wildflower/bloemenweide systeem hoeft u enkel in het najaar, oktober/november de vegetatie af te maaien/knippen en vervolgens het maaisel er af te harken. In het voorjaar bemesten en e.v.t. wat zaad (zoals een bijen-en/of bloemen/vlindermengsel ) bijzaaien.
Specialen kruidenzaad kunt u bestellen via firma Cruydthoeck:
https://www.cruydthoeck.nl/d2-dakbegroeiing-zakje-voor-8-10m2 klik hier