• Snel antwoord via de e-mail
    Snel antwoord via de e-mail

    Alle overige vragen:PS. wij krijgen veel vragen of een dakconstructie, overkapping etc geschikt is voor een groendak. Dit kunt u beter navragen bij een aannemer, bouwbedrijf of constructeur.

    Stuur een bericht aan:…

Is mijn dak geschikt om een groendak op aan te leggen, check de video!

Berekenen draagkracht zelf bouw carport, veranda, schuurtje, fietsenstalling etc.

Minimale balkmaat  overspanning van (muur tot muur ) om een groendak te kunnen dragen:

  • 2 meter overspanning  > 3,8 cm dik  en 14,5 cm hoog 
  • 2,5 meter overspanning > 5,8 cm dik en 14,5 cm hoog
  • 3 meter overspanning >  5,8 cm dik en 17 cm hoog
  • 3,5 meter overspanning > 5,8 cm dik en 19,50   cm hoog

Hierbij gaan wij ervan uit dat er nog dakplaten op de balken liggen van ca 18 mm en dakbedekking. De hart op hart afstand tussen de balken mag maximaal 61 cm. 
Uitgaande van bovenstaande kan een dak veelal 65 kg permanent gewicht dragen per m2. Echter kunnen hier geen rechten aan ontleend worden en is een advies van een constructeur of aannemer altijd aan te bevelen om 100 % zekerheid te verkrijgen. Veelal staat de draagkracht ook genoemd op bouwtekening, deze zijn vaak nog opvraagbaar bij het gemeente archief .

Twijfelt u alsnog of zijn uw balken niet zichtbaar dan kunt u een constructeur of ingenieursbureau vragen om een dakscan te doen. Ze kunnen dan middels scanapparatuur zonder sloopwerk uw dak scannen om er achter te komen hoe dik uw balken zijn en wat ze kunnen dragen. 

 

Houtinfo.nl:

Om de balkhoogte te berekenen kunt u eenvoudige de volgende link raadplegen:

https://houtinfo.nl/toepassingen/balkenschuif

U kiest bij functie; dak en bij dak: met ballast

Kies vervolgende de sterkteklasse c16

Daarna de hart op hart afstand van 610 mm

Vervolgens kunt onderin de schuif verzetten voor de maximale lengte van de balken.

Daarna volgt de advies dikte en hoogte van de balken om een ballast van grind of groendak te kunnen dragen

 

Dakplaten

Underlayment dient voor de veiligheid ca. 20 mm dik te zijn. Dakplaten dienen een mes- en groefverbinding te hebben.

Deze vuistregels voor het berekenen van een houten balklaag gaat uit van een mandragend plat dak met geringe ballastlaag (dakgrind 75 kg of groendak 75 kg). Voor bijvoorbeeld een dakterras (dynamische belasting) en met tegels en plantenbakken moet altijd echt wel een constructieve berekening gemaakt worden.

 

Balklaag hoger dan berekening

Uit praktische overweging kun je ook kiezen voor een balklaag hoogte die groter is dan uit balklaag berekening volgt. Dit om voldoende ruimte te hebben voor aanbrengen van eventuele isolatieplaten tussen de balklaag dak.

Ook kan een courante balklaag afmeting goedkoper zijn dan de berekende houtmaat, raadpleeg voor zekerheid bij bouwvergunning aanvraag altijd een constructeur.

Aan deze tips en truc kunnen geen rechten ontleend worden en wij staan niet garant voor voldoende draagkracht met deze vuistregels. Voor 100 % zekerheid is het noodzakelijk altijd een constructeur in te schakelen.

Aan deze bouwkundige eisen kunnen geen rechten of plichten worden ontleend, wij kunnen niet aansprakelijk worden gesteld gesteld voor schade aan uw bouwwerk, dakconstructie, dakbedekkingsconstructie door het toepassen van een groenedaken.net doe-het-zelf systeem. U dient zelf vooraf kennis te nemen van de bouwtechnische eigenschappen en voorwaarden en te (laten) beoordelen of een groendak op uw bouwwerk mogelijk is. 

 

Nog meer informatie kunt u vinden bij VEELGESTELDE VRAGEN 

© 2013 - 2024 Groenedaken.net | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel