Berekenen draagkracht zelf bouw carport, veranda, schuurtje, fietsenstalling etc.

Vaak moeten dakbalken ca 7 cm dik en > 15 cm hoog zijn bij een overspanning van 3 meter om een groendak te kunnen dragen.

Zijn de balken zichtbaar? Dan kunt via Houtinfo.nl zelf berekenen of uw dak geschikt is. Twijfelt u alsnog of zijn uw balken niet zichtbaar dan kunt u een constructeur of ingenieursbureau vragen om een dakscan te doen. Ze kunnen dan middels scanapparatuur zonder sloopwerk uw dak scannen om er achter te komen hoe dik uw balken zijn en wat ze kunnen dragen. 

Houtinfo.nl:

Om de balkhoogte te berekenen kunt u eenvoudige de volgende link raadplegen:

https://houtinfo.nl/toepassingen/balkenschuif

U kiest bij functie; dak en bij dak: met ballast

Kies vervolgende de sterkteklasse c16

Daarna de hart op hart afstand van 610 mm

Vervolgens kunt onderin de schuif verzetten voor de maximale lengte van de balken.

Daarna volgt de advies dikte en hoogte van de balken om een ballast van grind of groendak te kunnen dragen

Dakplaten

Underlayment dient voor de veiligheid ca. 20 mm dik te zijn. Dakplaten dienen een mes- en groefverbinding te hebben.

Deze vuistregels voor het berekenen van een houten balklaag gaat uit van een mandragend plat dak met geringe ballastlaag (dakgrind 75 kg of groendak 75 kg). Voor bijvoorbeeld een dakterras (dynamische belasting) en met tegels en plantenbakken moet altijd echt wel een constructieve berekening gemaakt worden.

Balklaag hoger dan berekening

Uit praktische overweging kun je ook kiezen voor een balklaag hoogte die groter is dan uit balklaag berekening volgt. Dit om voldoende ruimte te hebben voor aanbrengen van eventuele isolatieplaten tussen de balklaag dak.

Ook kan een courante balklaag afmeting goedkoper zijn dan de berekende houtmaat, raadpleeg voor zekerheid bij bouwvergunning aanvraag altijd een constructeur.

Aan deze tips en truc kunnen geen rechten ontleend worden en wij staan niet garant voor voldoende draagkracht met deze vuistregels. Voor 100 % zekerheid is het noodzakelijk altijd een constructeur in te schakelen.

Aan deze bouwkundige eisen kunnen geen rechten of plichten worden ontleend, wij kunnen niet aansprakelijk worden gesteld gesteld voor schade aan uw bouwwerk, dakconstructie, dakbedekkingsconstructie door het toepassen van een groenedaken.net doe-het-zelf systeem. U dient zelf vooraf kennis te nemen van de bouwtechnische eigenschappen en voorwaarden en te (laten) beoordelen of een groendak op uw bouwwerk mogelijk is. 

Nog meer informatie kunt u vinden bij VEELGESTELDE VRAGEN 

© 2013 - 2020 Groenedaken.net | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel