- Snel antwoord via de e-mail
Alle overige vragen:PS. wij krijgen veel vragen of een dakconstructie, overkapping etc geschikt is voor een groendak. Dit kunt u beter navragen bij een aannemer, bouwbedrijf of constructeur.
Stuur een bericht aan:…
We krijgen vaak de vraag waarom er een grindrand rondom een groendak moet, dat helderen we graag op :-)
De hemelwaterafvoeren zitten (bijna) altijd langs de randen. Stel dat het groendak helemaal doorloopt tot tegen de rand. Vervolgens vriest het en het groendak is helemaal bevroren, een dikke ijsplaat. Vervolgens begint het buiten te dooien en te regenen. Dan is het groendak nog niet helemaal ontdooit en kan het water niet via de randen weglopen naar de hemelwaterafvoer. Dus dan hoopt het water zich op, wat voor gewichtsproblemen kan zorgen maar ook wateroverlast omdat het niet weg kan. Grind zal niet helemaal bevriezen en is eerder dooi, dan kan het water vanaf de bovenkant van het groendak wegstromen richting de afvoer.
Daarnaast kan het groendak uitzetten als het helemaal bevroren is, dan kan het ijspakket de dakbedekking beschadigen. Grind zal nooit helemaal bevriezen en zorgt voor 'speling'' tijdens het uitzetten.
- Water gaat altijd naar het laagste punt, dat is vaak aan de rand van het dak. Zou daar het groendak doorlopen dan blijft het langs de dakranden altijd te nat!
- Langs de randen is altijd de meeste wind, dit kan voor schade zorgen aan uw groendak
- Langs de gevel zit vaak een loodslab, zou deze 'verstopt' worden onder het groendak dan kan het vocht niet meer uit de gevel (bakstenen) ademen en zou er binnenshuis vochtschade kunnen ontstaan, daarom langs de loodslab altijd grind!
- Vaak is de dakrand net zo hoog als het groendak pakket. Dan is grind zeker aan te raden, anders kan er vocht onder de daktrim komen
- De breedte van de grindstrook is afhankelijk van het systeem. past u cassettese toe dan mag het minimaal 5 cm breed zijn, maar het ideaalste is altijd 10 tot 30 cm! Langs loodslabben is een grindrand van minimaal 20 cm sowieso aan te raden.
- Het type grind is ook van belang, neem een grof grind, fractie 16/32 met een ronde vorm. Dus geen hoekig fijn grind of split. Split zal dichtslibben na verloop van tijd en kan veel minder water afvoeren dan grind. De kleur van het grind maakt niet uit, dat kunt u naar smaak kiezen. Wij verkopen enkel een standaard 'bont' grind in onze webshop, wilt u liever een ander kleurtje dan kunt u dit zelf aanschaffen in een tuincentrum of bij de bouwmarkt.
Heeft u nog meer vragen dan horen we dat graag natuurlijk!